jan 232013
 

Hemelvaartsdag 2013

Hemelvaartsdag, of Hemelvaart is een officiële feestdag.

Hemelvaartsdag valt op de 40e dag na Eerste Paasdag, en 10 dagen voor Pinksteren. De vroegst mogelijke datum is 30 april, de laatst mogelijke 3 juni. Hemelvaart valt altijd op een donderdag.

Betekenis Hemelvaart

Volgens het christelijke geloof ging Jezus terug naar de hemel om te zitten aan de rechterhand van God de Vader, om zodoende te pleiten voor de gelovigen en mee te regeren. In deze interpretatie van de Bijbel maakte Jezus’ hemelvaart de weg vrij voor de uitstorting van de Heilige Geest – hetgeen herdacht wordt op Pinksteren – en zal Jezus bij de wederkomst terugkomen naar de aarde, om het Laatste Oordeel uit te voeren.

Dauwtrappen

Dauwtrappen is een traditie, die met Hemelvaart vaak wordt gehouden. De oorspronkelijke betekenis was, dat iedereen op tijd in de kerk zou zijn, om de vroege Ochtendmis bij te kunnen wonen. Nu wordt dauwtrappen nog steeds georganiseerd, en begint deze nog steeds heel vroeg in de ochtend, namelijk voor dag en dauw. De bedoeling is dat dauwtrappen voor zonsopkomst wordt gedaan, en en wordt niet gesproken. Tegenwoordig is vaak het omgekeerde het geval. Zeker in het westen van ons land, gaat het gepaard met het maken van zoveel mogelijk herrie.

Sorry, the comment form is closed at this time.